02/05/2022

Njoy Agenda 02 Μαΐου – 08 Μαΐου 2022

Τη Δευτέρα 2 Μαΐου, πρεμιέρα του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη, «Παρέλαση» στο Herb Bar, στη παλιάς Λευκωσία

Το θεατρικό έργο «Η Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη θα ανέβει, για επτά μόνο παραστάσεις, στον πάνω χώρο του Herb Bar, στη καρδιά της παλιάς πόλης, καλώντας το θεατή να γευτεί τις γλυκόπικρες νύχτες της Λευκωσίας, στο τέλος της άνοιξης.

Δύο αδέλφια, η Ζωή και ο Άρης, ζουν, εδώ και χρόνια, έγκλειστα σε ένα δωμάτιο και παρακολουθούν από το παράθυρό τους ένα πλήθος ανθρώπων να συγκεντρώνεται υποθέτοντας πως προετοιμάζεται μία παρέλαση.

Μέσα σε αυτό το δωμάτιο-καταφύγιο, «συνομιλούν» από απόσταση με την ίδια την πόλη και ταυτόχρονα κρύβονται από αυτήν. Ο χρόνος περνά, φαίνεται αιώνιος.

Όνειρα, μοναξιά, φόβοι και ελπίδες συνθέτουν το παζλ της καθημερινότητάς τους. Περιμένοντας, λοιπόν να ξεκινήσει η παρέλαση, συγκρούονται, συμφιλιώνονται, παίζουν, γελούν, τσακώνονται και ανακαλύπτουν ξανά ο ένας τον άλλον. Η παρέλαση, αλλά και η πραγματική εξέλιξή της, γίνεται αφορμή για να θυμηθούν πως η ζωή κερδίζεται και κυρίως συμβαίνει τώρα και σήμερα.

Πληροφορίες

Herb Bar (Ασκληπιού 36, Φανερωμένη), 

Παραστάσεις 2, 3,  8, 9, 10, 15 & 16 Μαΐου, 8.30μ.μ. 

Τηλ 99887569

Τη Τετάρτη 4 Μαϊου στο Θέατρο Ένα, πρεμιέρα του έργου το Τζόν Όρτον, «Τι είδε ο υπηρέτης»

Το “Tι είδε ο Υπηρέτης» είναι ένα έργο -  φάρσα του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα, Τζο Όρτον το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1969, μετά το θάνατο του συγγραφέα.

Προσπάθεια του συγγραφέα ήταν να αναβιώσει την κωμωδία και τη φάρσα στο θέατρο εκείνη την εποχή. Ο Orton μνημονεύεται για τις τολμηρές προσπάθειές του να σοκάρει και να διασκεδάσει το κοινό.

Η Υπόθεση: Ο ψυχίατρος κύριος Πρέντις περνάει την υποψήφια γραμματέα του Τζέραλντιν από μια δοκιμασία πρόσληψης η οποία συμπεριλαμβάνει… και την αφαίρεση των ρούχων της! Τη θέση γραμματέως διεκδικεί και ένας απατεώνας νεαρός, ο οποίος έχει αποπλανήσει ερωτικά σε ένα ξενοδοχείο την νυμφομανή γυναίκα του γιατρού και την εκβιάζει με φωτογραφίες που έχει τραβήξει την ώρα της «συνεύρεσης».

Όταν οι δυο τους καταφτάνουν στο ιατρείο, ο νεαρός κλέβει το φόρεμα της δεσποινίδος Τζέραλντιν, νομίζοντας πως ανήκει στη σύζυγο του γιατρού. Έτσι η ατυχής μέλλουσα γραμματέας μένει γυμνή ενώ για να συμπληρωθεί το αλαλούμ μπαίνουν επίσης ένας ψυχίατρος για κρατική επιθεώρηση και ένας αστυνομικός. Η χαοτική συνέχεια…. επι σκηνής!

Πληροφορίες

Θέατρο Ένα, Αθηνάς 4, Λευκωσία

Τακτικές Παραστάσεις:

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και κάθε Κυριακή στις 19:00

Τηλ: 22348203

https://www.theatroena.com.cy/eisitiria

Τη Παρασκευή 6 Μαΐου, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος στη Λευκωσία, παρουσιάζει  την εικαστική πρόταση της Αντρεάνας Καμπανέλλα με τίτλο, «Εκ του φυσικού»

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Τα πορτρέτα κυριαρχούν ενώ οι φιγούρες είναι σαφώς λιγότερες. Όλες οι ενότητες είναι εξ ολοκλήρου καμωμένες εκ του φυσικού- όχι από φαντασία, ούτε από μνήμης.

Ανατρέχοντας την ιστορία της τέχνης η θεματική κατηγορία πορτραίτο διέγραψε τη δική της πορεία μέσα στους αιώνες. Στην αρχή ως νεκρικό σύμβολο αν θυμηθούμε τα περίφημα φαγιούμ ή το πρόσωπο/σύμβολο που σχετιζόταν με τη θρησκευτική λατρεία. Το πορτραίτο δηλαδή όχι ως πρόσωπο αλλά ως σύμβολο. Να μην ξεχνάμε ακόμη τα πρόσωπα των βασιλιάδων ή της αστικής τάξης που γινόντουσαν φορείς ιδεών ή επίδειξης πλούτου, εξουσίας και κοινωνικής θέσης. Σήμερα ο σύγχρονος δημιουργός επιλέγει να μεταφέρει στον καμβά του το πρόσωπο ως ύπαρξη που περνάει μέσα από την ιδιοσυστασία του ίδιου του ζωγράφου αγγίζοντας την ίδια την ανθρώπινη κατάσταση. «Στη ψηφιακή εποχή , της γρήγορης εναλλαγής παραστάσεων ,της επιδεικτικής αισθητικής του instagram και των selfies, ήθελα στα έργα μου να προσεγγίσω την ανεπιτήδευτη, την απροσποίητη ανθρώπινη κατάσταση», αναφέρει η καλλιτέχνις.

Πληροφορίες

Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος Λευκωσία, Κρήτης 11 ΔΖ

Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7μ.μ.

Διάρκεια: Μέχρι 27 Μαΐου 

Ώρες λειτουργίας (Τρίτη - Παρασκευή 5-8μ.μ., Σάββατο 11π.μ.- 1μ.μ.)

Τηλ 22766117

Από το Σάββατο 7 Μαΐου, τo NiMAC διοργανώνει και παρουσιάζει τις εκθέσεις: Frenk Bey, Fortress and the Thing, Sensing is believing, believing is seeing και One Hundred Fifty Eight Attempts for Revision

H έκθεση του Hasan Aksaygın µε τίτλο Frenk Bey, Fortress and the Thing πραγµατεύεται την ιστορία της Κύπρου κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας µέσω µιας πλασµατικής αφήγησης.

Το Sensing is believing, believing is seeing είναι µια σειρά φωτογραφικών έργων που χρησιµοποιούν τεχνικές τηλεπισκόπησης ή τηλεανίχνευσης, δηλαδή φωτογραµµετρία και σάρωση LiDAR (µια διαδικασία τρισδιάστατης σάρωσης αντικειµένων). Αν και δεν µπορεί να θεωρηθεί επακριβώς φωτογραφία, η τρισδιάστατη σάρωση έχει τις ίδιες αρχές και φιλοδοξίες της «απαθανάτισης της πραγµατικότητας» όπως και η παραδοσιακή φωτογραφία, αλλά µέσα σε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό πλαίσιο.

Ο Διεθνής Σύνδεσµος Φωτογραφίας & Θεωρίας [International Association of Photography & Theory (IAPT)] εγκαινιάζει το πρότζεκτ PHCommission, µια διετή δραστηριότητα που προσκαλεί καλλιτέχνες να υποβάλουν προτάσεις που διερευνούν τις σύγχρονες προοπτικές στις φωτογραφικές πρακτικές και πειραµατίζονται µε την ιδέα του βιβλίου ως µιας εναλλακτικής πλατφόρµας καλλιτεχνικής παρέµβασης. Σε συνεργασία µε το NiMAC, η πρώτη έκδοση του PHCommission παρουσιάζει το έργο του καλλιτέχνη Νικόλα Λαµπούρη, µε τίτλο One Hundred Fifty Eight Attempts for Revision, σε επιµέλεια Έλενας Στυλιανού και Γιάννη Τουµαζή. Η έκθεση One Hundred Fifty Eight Attempts for Revision αποτελείται από τέσσερις τόµους: το τρίτοµο έργο Propaedeutics on Memorial Structures (2018–2020), που διερευνά την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κατάσταση µνηµείων και αναθηµατικών αρχιτεκτονηµάτων στην Κύπρο, και το We Never Had Winners (2021).

Πληροφορίες

NiMAC, Δηµοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 1016, Λευκωσία

Από 7 Μαΐου µέχρι τις 23 Ιουλίου 2022

Τηλ 22797400

www.nimac.org.cy

Συνεχίζεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέχρι τις 4 Ιουνίου, η έκθεση «Found and Lost»

Υπάρχοντα και νέα γλυπτά, εγκαταστάσεις και έργα βίντεο των καλλιτεχνών Phung-Tien Phan από Γερμανία και Μαρίνας Ξενοφώντος από την Κύπρο εμπλέκονται σε μια ανταλλαγή στην τρίτη έκθεση του KunstRaumGoethe.

Μέσα από τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις, το υπόβαθρο και τα υλικά που επιλέγουν, οι δύο καλλιτέχνες καταπιάνονται με την αναζήτηση, την εύρεση και την απώλειο τόσο με την απτή όσο και την άυλη έννοια. Οι διαδικασίες της αυτο-ανακάλυψης και της αυτο-παρουσίασης, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων τους. Τα έργα τους προκαλούν συναισθήματα ανεμελιάς και ταυτόχρονα αυτο-ειρωνικής απελπισίας, όσο πιο προσεκτικά παρατηρεί κανείς τα πολλά επίπεδα νοήματος, διατηρώντας παράλληλα την αίσθηση του χιούμορ.

Πληροφορίες

Goethe-Institut Nikosia, Οδός Μάρκου Δράκου 21, στην «Πράσινη Γραμμή», μεταξύ του ξενοδοχείου «Λήδρα Πάλας» και της κατοικίας του πρέσβη της Ελλάδας, 1102 Λευκωσία

Τετ, Παρ 14:00–19:00 Uhr
Πέμ 15:00–20:00
Σάβ 11:30–14:00 Uhr

Τηλ  22 674606

Συνεχίζεται στο το NeMe Arts Center στη Λεμεσό η  έκθεση BiblioTech

Το BiblioTech είναι μια ομαδική έκθεση με μορφή βιβλιοθήκης – που αποτελείται από νέα έργα, αναπαραστάσεις, αρχειακό υλικό, ομιλίες και εργαστήρια που διερευνούν τον μεταβαλλόμενο ρόλο της βιβλιοθήκης, την ανάγνωση, τη γραφή και τη δημοσίευση σε μια μετα-ψηφιακή εποχή.

Το project θα διερευνήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες της βιβλιοθήκης το 2022. Τι είναι η βιβλιοθήκη ως θεσμός ή υποδομή στο πλαίσιο των προηγμένων γλωσσικών εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, της αποκεντρωμένης αποθήκευσης και πιστοποίησης, των shadow libraries, και πώς μπορεί να εξελιχθεί στις επόμενες φάσεις της παγκοσμιοποίησης που και τη εμπλοκή αυτής με μεγάλα ζητήματα, από την κλιματική αλλαγή έως την αυτοματοποίηση;

Τα έργα τέχνης και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα εξετάσουν την αυξανόμενη ενσωμάτωση των τεχνολογιών ανάγνωσης, γραφής και δημοσίευσης στη ζωή μας, διερευνώντας τον αυξανόμενο ιστό των σχέσεων μεταξύ επικοινωνίας κειμένου, εικόνας, ήχου, και βίντεο· νέες μορφές μέσων· και η συνεχής παρουσία της εκτύπωσης. Συλλογικά, η BiblioTech ρωτά, πώς μπορούν οι βιβλιοθήκες να εξελιχθούν με νέες μορφές αλφαβητισμού και δημοσιεύσεων, και ποιες πιέσεις δέχεται η σύγχρονη έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης με ελεύθερη πρόσβαση στον πολίτη στην παρούσα στιγμή;

Πληροφορίες

NeMe Arts Centre, Ελλάδος και Ενώσεως, Λεμεσός

Κυριακή, 8 Μαΐου, στις 11:00-13:00: η Anna Barham θα διευθύνει ένα εργαστήριο για καλλιτέχνες. (Απαραίτητη η κράτηση)

Τρίτη, 10 Μαΐου, στις 19:00: ομιλίες από τους επιμελητές Nathan Jones και Sam Skinner· Silvio Lorusso· Tom Schofield· και μια διάλεξη/performance από τη Rosa Menkman.. (Απαραίτητη η κράτηση)

Διάρκεια Έκθεσης: 29 Απριλίου – 10 Ιουνίου 2010

Ημέρες/ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 17:30-20:30· Σάββατο: 10:00-13:00

© 2023 njoy radio. Powered by CircleWP
crossmenu