12/04/2022

Njoy Agenda 11 - 17 Απριλίου 2022

Στις 14 Απριλίου, παρουσίαση του βιβλίου «ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ Γαλλική Φιλοσοφική Τριλογία» στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία.

Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ Γαλλική Φιλοσοφική Τριλογία» Σιμόν ντε Μπωβουάρ - Ζαν Πωλ Σαρτρ - Αλμπέρ Καμύ, της Ήβης Σιακαλλή-αργυρίδου

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Emmanuel Mouriez, Σύμβουλος Συνεργασίας και Πολιτιστικής Δράσης Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου και Βούλα Κοκκίνου, Διευθύντρια Εκδόσεων Εν Τύποις.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η κα Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή, Φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου

Λεωφόρος Στροβόλου, 59 - Στρόβολος 2018

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 και ώρα 6.30 μ.μ.

επικοινωνίας: 22452185, 224593

Στις 14 Απριλίου, στο θέατρο Παλλάς, παρουσιάζεται το μουσικό έργο του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου «Melancholy Fields»

Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του έργου του συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου για πιάνο και κρουστά «Melancholy Fields» από την ομάδα καλλιτεχνών «Ad Libitum». Επί σκηνής συμπράττουν τρείς καταξιωμένοι Κύπριοι καλλιτέχνες, ο πιανίστας Χρίστος Φούντος, ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά ταλέντα της σύγχρονης μουσικής σκηνής με διεθνή παρουσιάσεις και συναυλίες, στα κρουστά ο συνθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου με παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της σύγχρονης λόγιας μουσικής και ο πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος εικαστικός Σταύρος Κίκας με ζωντανή εικαστική παρέμβαση/δημιουργία.

Η ενορχήστρωση είναι σκοτεινή και αφαιρετική, όπου τα οργανικά μετά-μοντέρνα στοιχεία πλέκονται με modes και διατονικές κλίμακες και αναδεικνύονται μέσα από την ελέυθερη φόρμα των συνθέσεων, συνδιάζοντας χαρακτηριστικά διαφορετικών τεχνοτροπιών. Τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του μεταμοντέρνου μουσικού ιδιώματος (ο πολυστυλισμός, το τυχαίο, η αυτοσχέδια μεταποίηση έτοιμου ή θεμελιώδους υλικού) χρησιμοποιούνται επιτηδευμένα, με τον ήχο να αποδομείται, να κατατέμνεται και να επανασυναρμολογείται, με συχνές αυτό-αναφορικές και ειρωνικές διαθέσεις, συγχέοντας τα όρια ανάμεσα στην “υψηλή” τέχνη και το kitcsh, ολοκληρώνοντας έτσι το ανθρώπινο δράμα της αβεβαιότητας, του χαμού, του φόβου, του θρήνου της ανθρωπότητας για τη χαμένη της αθωότητα.

Πληροφορίες:

https://www.soldoutticketbox.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, στο Θέατρο Παλλάς. Λευκωσία

Παραγωγή:  Ad Libitum - πολιτιστική πλατφόρμα

Στις 16 Απριλίου, εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης «HAPPY FEW» του εικαστικού Ανδρέα Καλλή, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμαθούντας

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στον Αρχαιολογικό Χώρο Αμαθούντας έκθεση σύγχρονης τέχνης του εικαστικού Ανδρέα Καλλή με τίτλο HAPPY FEW. Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Χώρων 2022.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας φιλοξενεί για πρώτη φορά μια πολύ ενδιαφέρουσα από πλευράς καλλιτεχνικής σύλληψης έκθεση σύγχρονης τέχνης. Με τη χρήση ενός φυσικού υλικού, του θάμνου, ο Ανδρέας Καλλή μεταγράφει τους αρχαίους κίονες στο σήμερα. Έχοντας ως κινητήρια δύναμη την αναζήτηση της άρρηκτης σχέσης του ανθρώπου – δημιουργού με το κοινωνικό περιβάλλον και με πυρήνα τις εικαστικές και εννοιολογικές του αναζητήσεις, τις έννοιες της εξέλιξης, της ζωής, της συνειδητότητας, της συλλογικής μνήμης και του ίχνους, ο Ανδρέας Καλλή δημιουργεί τη γλυπτική εγκατάσταση HAPPY FEW.

Η συνάντηση της σύγχρονης τέχνης με την αρχαιότητα στη δημόσια σφαίρα, ενεργοποιεί και αναδεικνύει τον αέναο και πλούσιο διάλογο γύρω από ζητήματα που αφορούν την ιστορία, τη μνήμη, την ταυτότητα, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Η έκθεση προτάσσεται ως πεδίο επικοινωνίας και αναστοχασμού. Ο θεατής καλείται σε μια νέα συνάντηση με τον αρχαίο πολιτισμό, που μας παρακινεί όλους σε μια επανασύνδεση με το παρελθόν ώστε να αντιληφθούμε εκ νέου τη σχέση μας με το χώρο και το χρόνο που μας περιβάλλει.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου και του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων (ICOMOS) - Τμήμα Κύπρου και συνοδεύεται από κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Πληροφορίες:

Διάρκεια: 16 Απριλίου - 20 Μαΐου 2022

Εγκαίνια το Σάββατο 16 Απριλίου στις 19:30

Ώρες Λειτουργίας (ωράριο Αρχαιολογικού Χώρου): Δευτέρα-Κυριακή: 8:30-19:30. Κυριακή του Πάσχα (24/4/22) κλειστά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +357 25635226

Εισιτήριο: Για είσοδο στο χώρο απαιτείται το αντίτιμο του εισιτηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου (€2.50). Η είσοδος το βράδυ των εγκαινίων θα είναι δωρεάν.

Συνεχίζεται το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ 2022 μέχρι τις 16 Απριλίου

Ταινίες με ειδικό βάρος και ξεχωριστή οπτική, διαμαντάκια με διακρίσεις στα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, πρωτοποριακές φωνές, καταξιωμένοι κινηματογραφιστές, αλλά και περίβλεπτες κυπριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής συνθέτουν τον κορμό του επετειακού 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ –Κινηματογραφικές Μέρες 2022.

Για μια χρονιά ακόμη, ο κορυφαίος θεσμός δίνει το στίγμα του ανήσυχου και ανατρεπτικού σινεμά, αναδεικνύοντας την ποικιλομορφία των τάσεων. 

Εκτός συναγωνισμού, στο τμήμα Viewfinder προβάλλονται έξι πολυαναμενόμενες ταινίες που έχουν ήδη διακριθεί από τη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο και αποτυπώνουν τα ρεύματα που απορρέουν από τα παγκόσμια φεστιβαλικά κέντρα.

Η ομάδα των τριών καλλιτεχνικών διευθυντών κατέληξε σ’ ένα ισορροπημένο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα -Glocal Images, ενώ τέσσερις είναι οι ταινίες Κυπρίων δημιουργών που συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, εκ των οποίων οι δύο συμμετέχουν ταυτόχρονα και στο Διεθνές Διαγωνιστικό. 

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί και παράλληλο πρόγραμμα προβολών με δύο ταινίες πρόσφατης παραγωγής από το Ισραήλ. Οι προβολές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΔΦΚΜΚ  με το Φεστιβάλ Cinema South του Ισραήλ και το Israel Cinema Project του Ιδρύματος Τεχνών Ραμπίνοβιτς [Rabinovich Foundation]. 

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρσι στο Φεστιβάλ Cinema South με το τμήμα «Focus on Cypriot Cinema» και το πάνελ «Get to know the Neighbors», ενώ αντιπροσωπεία από την Κύπρο κατέθεσε μια εικόνα της ανάπτυξης του δημιουργικού οπτικοακουστικού τομέα στο νησί.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του Machinal της Σόφι Τρέντγουελ στη νέα σκηνή του ΘΟΚ

Το Machinal, ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης αμερικανικής δραματουργίας, γραμμένο από μια ιδιαίτερα αιχμηρή φωνή της, τη Σόφι Τρέντγουελ, εστιάζει στη γυναικεία ταυτότητα, στις κρίσιμες στιγμές της πάλης της για την αντιμετώπιση του βάρους των πολλαπλών κοινωνικών της ρόλων, στην καταπίεση που υφίσταται τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό της περιβάλλον, μα και στις επιθυμίες της, σε ό,τι λαχταρά και παραμένει θαμμένο μέσα στην τύρβη της καθημερινότητας. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ως αφετηρία της ένα πραγματικό γεγονός για να μας μεταφέρει, σε μια άκρως ρυθμική γλώσσα, την αγωνιώδη προσπάθεια μιας νεαρής γυναίκας να υποστηρίξει την υποτιθέμενη κανονικότητα της ύπαρξής της, καταγράφοντας τα μεταβατικά στάδια στην πορεία της ζωής της: από το γάμο στο ταξίδι του μέλιτος, από τη δουλειά στο σπίτι και από τη μητρότητα σε έναν εξωσυζυγικό δεσμό. Η σκηνοθέτις Αύρα Σιδηροπούλου και η δυναμική ομάδα συνεργατών που την πλαισιώνει αναμετρώνται με το εξπρεσιονιστικό ύφος του έργου για να πλάσουν επί σκηνής με λόγο, ήχο και εικόνες τη διαδρομή αυτής της γυναίκας προς τη διεκδίκηση της προσωπικής της ελευθερίας.

Πληροφορίες

Παραστάσεις Λευκωσία Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή κάθε Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή 17 Απριλίου 2022 στις 18:00

●Λάρνακα Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 20:30

●Σωτήρα Δημοτικό Θέατρο Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 στις 20:30 ●Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30

●Πάφος Μαρκίδειο Θέατρο Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 20:30 Υπερτιτλισμένες Παραστάσεις

●Λευκωσία Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 στις 20:30 (ελληνικά) Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 στις 20:30 (αγγλικά και τουρκικά)

●Λεμεσός Θέατρο Ριάλτο Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 20:30 (αγγλικά και τουρκικά) Πληροφορίες/Εισιτήρια

●Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

●Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77 77 77 45 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00)

Συνεχίζεται στο Θέατρο Σκάλα το έργο του Νιλ Σάιμον «Ντόκτορ Τσέχωφ» (The good doctor) 

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» συνεχίζει την θεατρική περίοδο 2021/22 με ακόμα μια Παγκύπρια πρεμιέρα, με την σπονδυλωτή , πνευματώδη και επίκαιρη κωμωδία του Νήλ Σάϊμον «Ντόκτορ Τσέχωφ» (The good doctor) και η οποία θα δοθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 – ώρα 08:30 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».

Στη σπονδυλωτή κωμωδία Ντόκτορ Τσέχωφ ο Νήλ Σάϊμον διασκευάζει μερικές από τις σύντομες χιουμοριστικές ιστορίες του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα, Άντον Τσέχωφ, οι οποίες είναι εξαιρετικά πνευματώδεις, υπερβολικά αστείες και απίστευτα επίκαιρες. Οι μικρές αυτές αυτοτελείς ιστορίες χαρακτηρίζονται από φαρσικά στοιχεία, ενδιαφέροντα δραματικά πρόσωπα, που φτάνουν στα όρια της καρικατούρας, αλλά και από έντονη κοινωνική κριτική, κατά την οποία καταδεικνύονται η διαφθορά της αριστοκρατίας, ο μόχθος, τα βάσανα και ο αγώνας του απλού λαού, τα αδιέξοδα της γραφειοκρατίας, η ματαιότητα τού να αγωνίζεσαι για τα δικαιώματά σου. Ο λόγος που αρθρώνεται είναι μια απελπισμένη κραυγή ενάντια στο κατεστημένο και στις επικρατούσες κανονικότητες, μέσα φυσικά από μια χιουμοριστική διάθεση μιας ανεστραμμένης πραγματικότητας. Στο έργο αυτό συνομιλούν δύο εποχές, δύο συγγραφείς, δύο αιώνες, δύο χώρες. Μολαταύτα, ο Σάιμον δε συνομιλεί με τον Τσέχωφ του Γλάρου, του Θείου Βάνια και του Βυσσινόκηπου αλλά με τον άνθρωπο που έγραψε, στα πρώτα του συγγραφικά βήματα, χιουμοριστικά άρθρα για τις εφημερίδες της εποχής του. Οι συγγραφικές διάνοιες του Άντον Τσέχωφ από τη Ρωσία του 19ου αιώνα και του Νήλ Σάιμον από την Αμερική του 20ού αιώνα, έχουν υφάνει ένα έξοχο κωμικό κομψοτέχνημα, τόσο άρτια πλεγμένο που δεν μπορούν να εντοπιστούν οι ιδιαιτερότητες του καθενός ξεχωριστά, καθώς η σατιρική διάθεση του Τσέχωφ αποτελεί για το Σάιμον τη βάση για να χτίσει το ιδιαίτερο αμερικανικό χιούμορ του.

Πληροφορίες

Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή ώρα 8.30μ.μ.(μέχρι 17 Απριλίου) στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο ΣΚΑΛΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Απριλίου – ώρα 8.30μ.μ. στο Θέατρο Δέντρο .

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800 και 99490102

Προπώληση εισιτηρίων: tickethour.com.cy / ACS Courier

© 2023 njoy radio. Powered by CircleWP
crossmenu